Monday, July 19, 2010

Diary Masuk Dapur Hani-Zahryl


Warning: Bukan gambar hiasan. Nie gambar yang dah bebetul jadik. :)


Pada hari Sabtu yang hening, tatkala keheningan cuaca panas giler memecah keringat sang suami yang sedang mencuci kipas hangin yang 3 bulan dibiar berhabuk, lantas sang suami menyatakan sesuatu kepada isterinya yang terchenta:



'[Sighs]..Lalink...I think we got too much free time la this week, can I make a suggestion,dear?'

Sambil mengetuk2 sarung vacum yang dipenuhi habuk-habuk papan, si isteri menyapa sayu:

'A suggestion? Hmm...other that 'teman' you pergi tgk Mantra, any suggestion will do...'

'Aiseh lalink nie......' balas sang suami dengan muka sebek ala-ala Puss dalam Shrek III.

'Hehehehe...honey, I'm just playin' with you dear...you should've seen your face just now...hahahahaha...OK OK, so what's up?' Tanya si isteri dengan raut wajah yang amat teruja.

'I think I'm craving for your super-famous-handmade 'Ayam Masak Merah' la dear..can we have that for lunch 2m0w0? plz...plz....' Jelas sang suami dengan muka yang penuh harapan.

Dengan wajah yang manis, sang isteri mengangguk tanda setuju. Malam tu, sang suami yang dah macam setengah abad x makan Ayam Masak Merah sejak pemergian bonda terchenta beliau, keluar mencari bahan2 yang diperlukan untuk proses penyediaan menu tersebut. Antara bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti:

Bahan-Bahan Untuk Ayam Masak Merah Hani-Zahryl:
  • 2 ketul dada ayam besar, dibelah dua setiap satu (yer la..makan 2 orang aje)
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Bawang besar
  • Halia - Ikut keperluan
  • Serai - 3 batang (guna utk tumis dan blend)
  • Sos cili - Sket jerr
  • Cili kering - Jgn banyak sgt kalo xmo pedas
  • Santan cap Ayam Brands - Guna sket jer, x elok utk kesihatan
  • Kulit kayu manis+bunga lawang - Saja nk wangi-wangi
  • Kacang peas - 1 tin (tapi, x la tuang semua...pakai sket aje)
  • Tomato - Sebijik dipotong ikut suka hati ekau. Better potong dadu la..
  • Garam & Gula - Secukup rasa
Nak dipendekkan cerita, tibalah hari yang ditunggu-tunggu oleh sang suami. Kelihatan si isteri sedang bertungkus lumus mengeluarkan bahan-bahan yang dibeli semalam di dalam peti sejuk. Sang suami plak sedang melayan Xbox360 beliau sambil x henti-henti mengelap lelehan air liur yang berkecuran dari pagi tadi, menahan sabar melawan keghairahan Ayam Masak Merah yang bakal dijamah menjelang tengahari nanti.

Cara - Cara Penyediaan.


1. Gmbo kat bawah nie adalah bahan2 yg nk diblend. (Bawang putih, bawang merah, serai dan cili kering). Bak kata wife gua, bilangan bijik-bijik bawang tu, ikut suka korang la. Kalo nk dalam bowl tu nmpk agak meriah, letak la banyak2 sket.


2. Bila dah setel blend, macam nie la ghupenyer.



3. Yang nie plak bahan-bahan untuk tumis. Masukkan semuanya dalam lesung batu dan tumbuk hingga sekadar pecah dah le. Jgn smpi hancur. (Bawang merah & serai. Masa nk tumis tu, tumis skali dengan kulit kayu manis dan bunga lawang. Kalo ada extra, masuk bunga cengkih pun bleh)


4. Yang nie plak antara bahan-bahan keperluan lain untuk ayam masak merah ktorang nie. Kira macam extra flavour la. Santan, kacang peas, bawang besau dipotong gegelang dgn sebijik tometo dibelah 4.



5. Bila item (3) dah ditumis, agak-agak naik bau wangi cemtuh, masukkan item (1) yang diblend tadi. Sambil tunggu cili tu masak, ayam tu dh bleh la kalo nk digoreng. Kalo nk ayam tu lagi sedap, blend bawang putih dan halia. Peram (marinate) hasil blend tu dengan ayam selama 15 menet, then baru goreng. (PERINGATAN: Ayam tu, hanya sekadar goreng light-light jer...kasik nmpk hitam sket-sket, kira orait la tuh! Jangan garing terus...kang liat plak ayam masak merah korang nnt, ktorang x tanggung.)


6. Agak-agak 20-30 minit, masukkan semua bahan-bahan dalam item (4) tadik. Masukkan sedikit air dan biar lagi dalam 5-10 menet. (Masa nie jgak, bleh la kalo nk tambah kerisik sket, sos cili sket). Test sendiri la sedap ker x time nie.Kalo x berapa sedap, tambah sket la gula or garam. Panggil sang suami yang tengah goreng ayam tu, soh dia try rasa plak (rasa jer, bukan sental smpi habih). Macam iklan Mee Sedap selalu quote, "Soal rasa, lidah suami enggak bisa bohong",hahaha..


7. (SELINGAN: Perghhh...sedap giler) Sambil dok jaga ayam masak merah korang supaya x hangit, jgn lupa tanak nasik plak. Ada jugak makan lauk jer kang.



8. Kalo nk lebih stone lagi, tambah la side menu sket. Mcm ktorang, udang goreng tepung la peberet side-dish ktorang. Dan yang tukang gorengnya, berikan tepukan gemuruh kepada..........Mohd Zahril!! yeah (standing ovation) [Sighs]



9. Bila dah setel goreng udang, agak-agak lama dah kuah tu masak, baru la korang masuk ayam yang korang goreng tadi. Biaukan ayam tu sebati dgn kuah. Sebenarnya lama jgak nk tunggu ayam tu sbnarnya, so sebagai mengisi masa lapang dan menambah bilangan side dishes, goreng telor dadar sebagai pengangkat selera korang. Pergh!



10. Rupabentuk udang yang dah setel digoreng. Sori la, rupabentuk udang tu x nmpk cun cam dalam iklan tepung goreng Kentaki. Ntah pasal aper ntah...tepung dia x berape nk lekat kuat kat udang tu..korang tau x pasai ape? Ahhh, lantak la...perut gua nie dah lapo giler dah...



11. Task penting terakhir seorang isteri: hiaskan hidangan yang dimasak tadi secantik mungkin. Wallah!..Hidangan dah siap! Table for 2...Yippe!..Untuk pembaca kat luar sana (kalo ada) there's nothing more we could say, except: ITADAKIMASU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!




(isk..isk..isk...sedap giler..isk..isk..isk..thnx cayang)



3 comments:

Afams Chan said...

Comel la entry hang

mula cerita al kisah satu cerita..sekali bila part masuk bahan2 terus macam baca resipi n cara memasak..ngeheheh

Sandokhan said...

hahaha...tu larh namanya Kegumbiraan dalam Penghayatan...~

Qalesya Boutique said...

hehehe..nmpak sangat sedap..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...